Kleuren combineren

Color blocking, iedereen kan het.’ Een uitspraak die we vaker tegenkomen in tijdschriften en op het Internet. ‘Je trekt gewoon een paar felle kleuren bij elkaar aan en hoe meer het vloekt, hoe beter.’ Nou daar zijn wij het niet mee eens. Het combineren van kleuren is een kunst en niet iedereen heeft daar oog voor maar na deze minicursus kan jij het wel!

KleurencirkelDe truc bij color blocking is het gebruik van contrasterende kleuren. Deze kleuren zijn twee uitersten en krijgen hierdoor samen een knaleffect. Je hebt vast ooit op de middelbare school wel gehoord van de kleurencirkel. Door middel van een kleurencirkel kun je heel goed zien welke kleuren perfect samenwerken voor een stijlvolle color blocking look. Contrasterende kleuren worden onderverdeeld in verschillende groepen. Geschikte contrasten voor color blocking zijn: primair contrast, licht-donker contrast, warm koud contrast en complementair contrast.

Primair contrast
Het makkelijkste color blocking contrast is het primaire contrast. Combineer met de primaire kleuren rood, geel en blauw en met dit knaleffect creëer je een knalgoede color blocking look.

Licht-donker contrast
Binnen de kleurencirkel zie je lichte en donkere vakjes. Door een donkere kleur hieruit te kiezen en deze naast een lichte kleur te plaatsen krijg je het licht-donker contrast. Dit contrast kan nog best tricky zijn als je niet veel kijk hebt op kleur omdat niet alle lichte en donkere kleuren leuk samen werken. Goede color blocking voorbeelden zijn diep donkerblauw met licht oranje, hard roze met licht groen en donkergroen met licht oranje.

Warm-koud contrast
Ook een heel makkelijke manier om contrasten te vinden is door met warme en koude kleuren te werken. Als je niet zo goed weet welke kleuren warm en koud zijn kijk je naar de kleurencirkel. De linker helft is koud en de rechter helft is warm. Uiterste hierin zijn natuurlijk de extreem warme kleur rood en de extreem koele kleur blauw.

Complementair contrast
Last but not least is het complementaire contrast. Ook heel makkelijk als je een kleurencirkel bij de hand hebt. Door kleuren te kiezen die in de cirkel recht tegenover elkaar staan ontstaat er een complementair contrast, een mooi voorbeeld hiervan is geel met paars.

Klik hier om naar alle voorbeelden van color blocking contrasten te gaan.

Dit bericht is geplaatst in Color Blocking combineren met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Kleuren combineren

  1. Pingback: Complementary love & color blocking | Colorblocking.nl

  2. Pingback: Complementary color blocking love 2 | Colorblocking.nl

  3. Pingback: Primaire color blocking | Colorblocking.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *